انواع افسردگی

⚫ انواع افسردگی
◾اختلال بی نظمی خلق مخرب

در این اختلال اولین ویژگی فوران افراطی خشم است که میتواند کلامی و فیزیکی باشد. حملات مکرر خشم به صورت کلامی مثل فحش های خیلی رکیک و بی ادبانه و گستاخانه است و فرد جایگاه افراد را نمیشناسد . در ارتباط با زمان جهت تشخیص باید حداقل یکسال طول کشیده باشد و بیشتر از سه بار در هفته رخ دهد. باید این اختلال بین ۶ تا ۱۸ سالگی شروع شده باشد. این اختلال مخصوص کودک و نوجوان است. فرد مبتلا به اختلال بی نظمی خلق مخرب باید حداقل از ۳ محیط ، در ۲ محیط این ویژگی را داشته باشد.

◾اختلال ملال پیش از قاعدگی

این اختلال در بانوان خود را نشان میدهد. معمولا یک هفته قبل از دوره عادت ماهیانه (در بعضی افراد از ۱۰ روز قبل و بعضی ۳ روز قبل) شروع می شود و چند روز بعد از دوره عادت ماهیانه علایم فروکش میکند. افراد سه دسته علائم خلقی ، رفتاری و جسمی در این دوره نشان می دهند .

✔️علایم خلقی/شناختی :
🔹نوسان خلقی (با یک شوخی کوچک غمگین میشود و گریه میکند یا خشمگین میشود)
🔹خلق افسرده محسوس
🔹احساس ناامیدی
🔹احساس غم
🔹حساسیت شدید به طرد شدن
🔹خودسرزنشی

✔️علایم رفتاری :
🔸بی حوصله
🔸کند
🔸کرخت
🔸تغییر الگو غذایی
🔸میل زیاد به شیرینی
🔸تغییر الگو خواب
🔸رفتارهای پرخاشگرانه
🔸رفتار گریه

✔️علایم جسمی/فیزیولوژیک :
▫️درد سینه
▫️سفتی سینه
▫️سردرد
▫️درد در عضلات دست و پاها
▫️کمردرد
▫️لگن درد
▫️سندرم پای بی قرار

◾اختلال سوگ حل نشده

سوگ حل نشده فقط مرگ عزیزان نیست میتواند از دست دادن پارتنر عاطفی ، عشق ، حیوان خانگی ، از دست دادن دوست نزدیک ، جدایی ، طلاق و تروما عاطفی باشد و حتی میتواند برای یک کودک از دست دادن عروسکش باشد. در سوگ حل نشده عزت نفس و خود ارزشمندی اسیب ندیده است.
برای فردی که عزیزی را از دست داده است مراحل سوگ و مراسم خاکسپاری و حمایت اجتماعی بسیار باارزش است.اگر این مراحل به درستی طی نشود سوگ در فرد باقی میماند و تبدیل به حملات افسردگی میشود. افراد نباید فردی که دچار سوگ شده است را تشویق به ارامش و گریه نکردن کنند باید بگذارند تخلیه هیجانی به درستی صورت بگیرد.

◾اختلال افسردگی مداوم/افسرده خویی/دیس تایمی

فرد در این اختلال یک مد پایین با ثبات را تجربه میکند. خلق افسرده در اکثر روزها حداقل ۲ سال طول میکشد. افراد مبتلا به اختلال افسردگی مداوم خیلی عملکردشون مثل افسردگی اساسی اسیب نمیبیند. این اختلال برای کودکان و نوجوانان جهت تشخیص یکسال کفایت میکند چون ظرفیت روانی انها پایین است و در سن رشد هستند و خطرناک است.
متاسفانه به دلیل جنبه های فرهنگی این ویژگی های افسردگی در خانواده و اطرافیان تحت عنوان بچه با ادب و ارام تایید و تشویق میشود و خانواد متوجه بیمار بودن فرزند خود نمی شود.

◾سبب شناسی (علت) اختلالات افسردگی
  • ژنتیک فرد (۴۶درصد)
  • جنسیت ( در جامعه زنان بیشتر ازمردان مستعد افسردگی هستند)
  • خلق و خو/سرشت فرد (سرشت روان رنجور که از کودکی به این شکل دیده میشود : کودکی حساس ، بدقلق ، بدخواب ، بدغذا ، گریه زیاد و..)
  • تجارب دوران کودکی (فقدان ، تروماها ، تجربه طلاق والدین ، تجربه اعتیاد والدین ، تجربه تنبیه های بدنی زیاد ، ابیوز و سبک دلبستگی ناایمن)
  • استرس های محیطی (مثال: باخت در بورس ، شکست در روابط عاطفی ، شرایط اقتصادی و.. وجود دیسترس یعنی استرس بد معمولا در افراد با اختلالات بالینی همراه با استرس های شدید و غیر قابل کنترل)
  • نداشتن روابط اجتماعی و دوستان ( حمایت کم ، داشتن دوست و حمایت اجتماعی مانند کمربند ایمنی قوی است. فردی که جامعه اجتماعی دوستی محدودی دارد در برابر اسیب های محیطی زودتر از پا درمیاید نسبت به فردی که حمایت اجتماعی و روابط دوستی گسترده تری دارد)
  • وجود سایر اختلالات ( اختلالات شخصیت ، پنیک ، وسواس ، اختلالات روانی ، بیماری های جسمی)
  • عوامل روانشناختی (اشفتگی رابطه مادر و فرزند ، فقدان واقعی یا خیالی ابژه/مادر ، فراوانی تنبیه نسبت به پاداش ، درماندگی اموخته شده ، خطاهای شناختی و …)

◾درمان اختلالات افسردگی

دو دسته مداخلات پزشکی (دارودرمانی) و روان درمانی جهت درمان افسردگی وجود دارد. CBT سردمدار و انتخابی ترین درمان و خط اول درمان برای اختلال افسردگی است. شوک الکتریکی ((ECT برای بیمارانی که نه به دارو درمانی نه به روان درمانی جواب نمیدهند مناسب است.

تلگرام
واتساپ
پست الکترونیک
پیمایش به بالا