پرخوری عصبی

خلاصه مقاله

پرخوری عصبی یا بولیمیا از شایع‌ترین اختلالات تغذیه‌ای است
فرد مقدار بسیار زیادی غذا می‌خورد و پس‌ازآن دچار شرمندگی و احساس گناه می‌شود. زیرا از چاق شدن هراس دارد. و سپس با ایجاد استفراغ عمدی یا مصرف ملین یا مدر می‌کوشد از افزایش وزن خود جلوگیری کند.

◼️پرخوری عصبی bulimia nervos

✍️پرخوری عصبی با عنوان «غذا خوردن احساسی» (emotional eating) نیز شناخته میشود و شامل استفاده از غذا به عنوان مکانیسم مقابله برای کمک به داشتن احساس بهتر است. به طور معمول، این عارضه هیچ ربطی به گرسنگی جسمی ندارد و مربوط به تسکین یا سرکوب احساسات و موقعیتهای ناراحت کننده است.
در این افراد، ابتدا مقدار زیادی غذا می‌خورد و سپس با ایجاد استفراغ عمدی یا مصرف ملین یا مدر می‌کوشد از افزایش وزن خود جلوگیری کند. شیوع این بیماری در زنان جوان بیشتر است. بنابراین با اختلالی مواجه هستیم که با پرخوری و به دنبال آن پاکسازی مشخص می شود. پرخوری به خوردن مقدار زیادی غذا در مدت زمان کوتاه گفته می‌شود. پاکسازی به تلاش برای از بین بردن غذای مصرفی اشاره دارد. وزن بیشتر افراد مبتلا به پرخوری عصبی در محدوده طبیعی است.  واداشتن به استفراغ ممکن است منجر به ضخیم شدن پوست در انگشتان و شکسته شدن دندان شود.

◼️تفاوت بین پر خوری عصبی و اختلال پرخوری چیست؟ 

✍️افراد مبتلا به پر خوری عصبی غذای زیادی می‌خورند و سپس سعی می‌کنند از شر غذا یا وزن زیاد خلاص شوند. همچنین، افراد مبتلا به پر خوری عصبی معمولاً دارای وزن ایده‌آلی هستند که سالم تلقی می‌شود.
افراد مبتلا به اختلال پرخوری غذای زیادی می‌خورند و معمولاً دارای اضافه وزن/چاقی هستند.

◼️علائم و نشانه‌ های پر خوری عصبی چیست؟

• مراجعه مکرر به حمام، به ویژه بعد از غذا
• ورزش بیش از حد
• تصویربرداری مداوم از بدن
• ترس شدید از افزایش وزن
• افسردگی، اضطراب یا سوء مصرف مواد
• احساس خارج شدن از کنترل
• احساس گناه یا شرم در خوردن غذا
• کناره‌گیری اجتماعی از دوستان و خانواده

◼️علائم فیزیکی پر خوری عصبی چیست؟

• گونه‌ها یا خط فک متورم شده
• مشکلات گوارشی مانند یبوست و رفلاکس اسید
• جای زخم، خراش یا پینه روی بند انگشتان شما
• غش کردن
• دوره‌های قاعدگی نامنظم
• ضعف عضلانی
• چشم‌های پرخون
• کم آبی بدن
• زخم گلو و معده
• پوسیدگی و پوسیدگی دندان
• التهاب مری (ازوفاژیت) و پارگی آن
• آسیب به روده و آسیب معده
• عدم تعادل الکترولیت
• ریتم غیر طبیعی قلب (آریتمی)
• نارسایی قلبی
• افزایش خطر خودکشی

◼️علت پرخوری عصبی چیست ؟

✍️علت اصلی پرخوری عصبی هنوز مشخص نشده است اما گمان می رود که چند عامل، به صورت مشترک باعث ایجاد اختلالات تغذیه ای می شوند. این عوامل می توانند ژنتیکی، محیطی، فیزیکی و فرهنگی باشند. برخی از اصلی ترین علت های بولیمیا عبارت است از: تغییرات و تحولات پر استرس زندگی،داشتن سابقه ی سوء استفاده جنسی یا آسیب روحی،تصویر ذهنی منفی از خویش،کمبود اعتماد به نفس، حرفه ها یا فعالیت هایی که روی ظاهر و اجرای فرد تمرکز دارند. علت پرخوری عصبی از دیدگاه فیزیولوژیکی، استرس است. استرس باعث میشود که غدد فوق کلیوی هورمونی به نام کورتیزول ترشح کنند. هنگامی که این اتفاق میافتد، ممکن است متوجه افزایش اشتها و تمایل به خوردن غذاهای شیرین، شور یا چرب شوید. با این حال، این میل به غذا خوردن به دلیل معده خالی نیست. درعوض، این مغز شماست که به شما میگوید غذا بخورید تا بتوانید برای یک موقعیت بالقوه مضر آماده شوید. به طور معمول، استرس فروکش میکند و سطح کورتیزول به حالت عادی باز میگردد.
متأسفانه، بمباران شدن با عوامل استرسزای روزانه و پیدا نکردن راههایی برای مدیریت آنها میتواند منجر به سطوح بالای کورتیزول و پرخوری عصبی شود.

◼️علائم قابل شناسایی افراد مبتلا به اختلال پرخوری عصبی

🔹اگر از اطرافیانتان، شخصی را می شناسید که بیشتر زمان خود را در دستشویی یا باشگاه می گذارند، ممکن است دچار رفتار های جبرانی در این اختلال شده است. در این صورت بهتر است برای اطمینان بیشتر، به نشانه های دیگری نیز در این فرد توجه کنید. نگرانی و ترس از افزایش وزن یکی از شاخص های روحی بولیمیا می باشد. در صورتی که این فرد مدام از وزن یا ظاهر خود سخن می گوید، ممکن است در آستانه ابتلا به یک اختلال تغذیه ای باشد.
🔹افراد مبتلا به بولیمیا معمولا به تنهایی غذا می خورند و نشانه های آن را نیز از بین می برند. اگر متوجه فقدان مقادیر زیادی از غذاهایتان شده اید و یا بسته های باقی مانده از غذا را در سطل آشغال مشاهده کردید، می توانید به پرخوری عصبی شک کنید.
🔹 برخی بیماران بولیمیا، به علت تلاش برای استفراغ کردن، روی دست یا دندان هایشان نشانه هایی باقی می ماند. روی صورت آنها نیز معمولا قرمزی هایی ناشی از ترکیدن رگ های خونی وجود دارد. پس از پرخوری بسیار، این افراد نیاز شدیدی نسبت به پس دادن این کالری ها در خود احساس می کنند. به همین دلیل  به دستشویی یا باشگاه می روند.

◼️از کجا بفهمیم واقعا گرسنه‌ایم یا پرخوری عصبی گرفته‌ایم؟

ویژگی‌های پرخوری عصبی :
🔸ناگهان می‌آید؛
🔸باید فوراً ارضا شود؛ (این گرسنگی صبر ندارد)
🔸به نظر می‌رسد که فقط میل به یک غذای خاص دارد؛
🔸ممکن است به تازگی غذا خورده باشید و شکم‌تان پر باشد؛
🔸گرسنگی پس از یک اتفاق ناگوار و ناراحت کننده به شما دست می‌دهد.
ویژگی‌های گرسنگی واقعی :
🔸به تدریج ظاهر می‌شود؛
🔸مربوط به بدن است نه احساسات و روحیه؛
🔸حاضرید هر غذایی بخورید تا سیر شوید حتی نان خالی.

◼️درمان پرخوری عصبی

دو نوع درمان اصلی برای مبتلایان به پرخوری عصبی وجود دارد. درمان‌های دارویی و روانشناختی
روان درمانی :
چندین روش درمانی روانی-اجتماعی برای پرخوری وجود دارد درمان شناختی رفتاری (CBT)، که شامل آموزش به فرد برای به چالش کشیدن افکار خودکار و انجام آزمایش‌های  افرادی که تحت CBT قرار می‌گیرند و تغییرات رفتاری اولیه را نشان می‌دهند، در طولانی مدت به بهترین نتایج درمانی دست می‌یابند. محققان همچنین نتایج مثبتی را برای روان درمانی بین فردی و رفتار درمانی دیالکتیکی گزارش کرده‌اند. اگرچه CBT مقرون به صرفه تر است ، درمان مبتنی بر خانواده (FBT) برای نوجوانان جوان که نیاز به حمایت و راهنمایی بیشتر خانواده خود دارند، مفیدتر خواهد بود .
درمان دارویی :
داروهای ضد افسردگی در کلاس مهارکننده‌های جذب مجدد سروتونین (SSRI) ممکن است یک مزیت نسبی داشته باشند فلوکستین توسط FDA برای درمان پرخوری تأیید شده، سایر داروهای ضد افسردگی مانند سرترالین نیز ممکن است در برابر پرخوری مؤثر باشد. توپیرامات نیز ممکن است مفید باشد اما عوارض جانبی بیشتری دارد در مقایسه با دارونما، استفاده از یک ضد افسردگی منفرد مؤثر نشان داده شده‌است ترکیب دارو با مشاوره می‌تواند نتایج را در برخی شرایط بهبود بخشد.
برخی از نتایج مثبت درمان می‌تواند شامل: پرهیز از پرخوری، کاهش رفتارهای وسواسی برای کاهش وزن و مشغله در شکل بدن، علائم روان‌پزشکی کمتر، تمایل به مقابله با اثرات پرخوری، و همچنین بهبود عملکرد اجتماعی و کاهش نرخ عود.

◼️درمان پرخوری عصبی معمولا شامل:

. قطع چرخه ی پرخوری و پس دادن کالری : بخش اصلی درمان بولیمیا شامل شکستن این چرخه ی مضر و آغاز روند غذاخوردن طبیعی است.
. دور کردن افکار منفی:  قدم بعدی برای بهبود بولیمیا، شناخت و تغییر باور های غیرمنطقی درباره ی وزن، ظاهر بدن و رژیم غذایی.
. حل مشکلات روحی :  آخرین بخش از درمان بولیمیا بر بهبود مشکلات روحی تمرکز دارد که ممکن است ریشه ی اصلی اختلالات تغذیه ای وی باشد. این درمان ها ممکن است روابط میان افراد را هدف قرار دهد و شامل درمان های رفتاری شناختی، رفتاری مناظره ای و غیره باشد.

✴️برای درمان پرخوری عصبی درنگ نکنید و عوارض آن را جدی بگیرید و به سرعت به یکی از مراکز مشاوره مراجعه کنید.

 

تلگرام
واتساپ
پست الکترونیک
پیمایش به بالا