◾افزایش تمرکز
در این مقاله قصد داریم شما را با دو روش افزایش تمرکز به عنوان تکنیک پومودورو و روش پس خبا آشنا کنیم :
✔️تکنیک پومودورو (Pomodoro Technique)
از این تکنیک گاهی با عنوان فن پومودورو هم یاد میشود که ابزاری برای مدیریت زمان است. پومودورو بر یک ایده اصلی استوار است: اینکه انسان نمیتواند به صورت پیوسته و برای مدت طولانی، تمرکز ذهنی و توان فیزیکی خود را بر روی یک موضوع یا یک هدف مشخص حفظ کند.
برای اجراکردن این تکنیک کافی است یک تایمر داشته باشید و مراحل زیر را بهترتیب انجام دهید:
* وظیفهای مشخص را انتخاب کنید.
* تایمرتان را روی ۲۵ دقیقه تنظیم کنید.
* در ازای هر ۲۵ دقیقه تمرکز و فعالیت، ۵ دقیقه استراحت کوتاه داشته باشید.
* بعد از اینکه ۴ مرتبه دورهی (۵-۲۵) را تکرار کردید، استراحت طولانیمدت (۱۵ تا ۳۰ دقیقه) به خود بدهید.
* استراحت کوتاهمدت برای صرف قهوه، پرکردن لیوان آب، انجام نرمش، قدمزدن در فضای باز و… در نظر گرفته شده است. در استراحت طولانیمدت نیز، پیشنهاد میشود کاری را انجام دهید که از آن انرژی زیادی میگیرید تا برای ۴ دورهی (۵-۲۵) بعدی آماده شوید.
◾ابزار شروع پومودورو
🔹Marinara Timer: برنامهای تحتوب است که شما میتوانید زمانهای (۵-۲۵) و استراحتهای (۱۵ تا ۳۰) را بهراحتی تنظیم کنید و صفحهی آلارم خود را باز نگه دارید. برای استفاده از این برنامه، به نصب هیچگونه نرمافزاری نیاز ندارید.
🔹Tomighty: برنامهای براساس پلتفرم دسکتاپ است که عمل شروع و پایان تایمر را بهصورت سنتی ارائه میکند.
🔹Pomodorable: در این اپلیکیشن، میتوانید برای وظیفهای مشخص هر تعداد دورهی پومودورو که لازم است، تعریف و بررسی کنید چه مقدار از کار را پیش بردهاید.
🔹Pomodoro: اپلیکیشن رایگان و سادهای است که صرفاً زمان پایان تایمرتان را با آلارم اطلاع میدهد.
🔹Focus Timer (PomodoroPro): این برنامه برای iOS ارائه میشود و تایمری قوی با امکاناتی برای آیفون و آیپد است. از قابلیتهای آن میتوان به تنظیم ساعت شروع و استراحت، سابقهی تمرکز، زمان باقیمانده از جلسات کاری و حتی سیستم رتبهبندی برای ایجاد انگیزه در کاربر اشاره کرد. آلارم این اپلیکیشن تنظیمشدنی است و حتی پس از خاموششدن صفحهی موبایل به کار خود ادامه میدهد.
برنامههای یادشده را امتحان کنید؛ اما بهخاطر بسپارید که موضوع اصلی تمرکز شما در این تکنیک است، نه نوع تایمرتان!
✔️روش دیگر افزایش تمرکز ( روش پس خبا )
یک روش مؤثر برای تمرکز روی مطالب و بهتر فهمیدن و بهتر حفظ کردن مفاهیم و اطلاعات کلیدی روش PQRST است که در زبان فارسی به آن روش «پس خبا» میگویند.
نام این روش برگرفته از نخستین حرف نام هر یک از مراحل پنجگانه مطالعه متون است.
🔸پیشخوانی یا مرور اجمالی (PREVIEW)
در قدم اول، باید فصل معین و موردنظر کتاب را بهطور کلی مرور کنید تا با موضوعات کلی مطرح در آن آشنا شوید. برای این منظور، به فهرست و عناوین بخشهای مختلف و تصاویر و نمودارها نگاهی بیندازید و درنهایت چکیده فصل را با دقت مطالعه کنید. این مرحله تصویر کلی از مطالب فصل و سازمانبندی آن را برای شما نمایش میدهد.
🔸سؤال کردن (QUESTING)
قبل از مطالعه مطالب هر بخش، نخست عناوین آن بخش (عناوین اصلی و فرعی) را بخوانید. سپس در حین خواندن مطالب هر بخش، موضوعات مهم آن را بهصورت یک یا چند سؤال در نظر بگیرید که بعداً باید به آنها پاسخ دهید.
🔸خواندن (READING)
در این مرحله، مطالب را کامل بخوانید و سعی کنید به سؤالاتی که در مرحله قبل مطرحشده بود پاسخ دهید. زیر قسمتهای مهم هم خط بکشید.
🔸به خود پس دادن (SELF-RECITATION)
بعد از خواندن هر فصل، سعی کنید مطالب مهم آن قسمت را به یاد بیاورید و اطلاعات را از حفظ بگویید. چنانچه تنها هستید، آنچه یاد گرفتهاید را بلند بگویید؛ بعد با متن کتاب تطبیق دهید تا مطمئن شوید درست به یاد آوردهاید. این کار به سازماندهی ذهنتان کمک میکند.
🔸آزمون (TEST)
پس از خواندن مطالب فصل، باید به آزمون و مرور مطالب پرداخت. نخستین مرور فصل باید بلافاصله پس از خواندن آن انجام شود.
✔️چند نکته طلایی در مطالعه صحیح
۱- عشق و علاقه به مطلب (بیاستعدادترین افراد کاری را که موردتوجه و علاقهشان است، در کوتاهترین مدت و به بهترین شکل انجام میدهند.)
2- تا قبل از مرور فصل قبل سراغ جدیدتر نروید.
3- در طول مطالعه به هدف نهایی خود از یادگیری مطالب بیندیشید.
4- زیر مطالب مهم با خودکار آبی و مطالب خیلی مهم با خودکار قرمز خط بکشید. مطالب فرّار را در حاشیه کتاب با جزوه یادداشت کنید.
5- خلاصهنویسی کنید.