بد دهنی

◾بد دهنی چیست؟

بد دهنی نوعی آزار کلامی است که منجر به آسیب عاطفی به یک فرد میشود. گاهی افراد در مواجهه با دیگران از ناسزا گفتن برای پوشاندن احساس شکست و ناکامی خود استفاده می کنند و با فحاشی کردن مشکلاتی روانی که در ساختار ذهنی شان وجود دارد را تسکین می دهند.

 

◾علت بد دهنی در روانشناسی

🔹ناکامی و شکست : بررسی شخصیت افراد فحاش نشان می دهد، هرگاه این افراد در راه رسیدن به هدفشان ناکام میشوند و نمی توانند به آن چیزی که می خواهند برسند دست به رفتار خشونت آمیز می زنند که خشونت کلامی و فحش هم یکی از آن رفتارهاست.

🔹یادگیری اجتماعی : خشونت کلامی با زبان انجام می شود و زبان هم باید آموزش داده و آموزش دیده شود. وقتی کودک در فضای مملو از خشونت ، دعوا و درگیری همراه با الفاظ تحقیرآمیز زندگی می کند و بزرگ میشود و با کلمات توهین آمیز کودک نیز یاد می گیرد که در ارتباط با دیگران از این نوع کلام و زبان استفاده کند.

◾عدم توانایی در کنترل احساسات : خشونت کلامی در افرادی که توانایی کنترل احساسات خودشان را ندارند نیز دیده می شود. افرادی که به سرعت عصبانی می شوند و توانایی کنترل خشم خود را ندارند ، این عدم کنترل هیجانات را با فحاشی و استفاده از کلمات توهین آمیز نشان می دهند.

🔹کینه توزی و دشمنی : افرادی هستند که به خاطر اختلافات قدیمی و مشکلات ، نسبت به دیگران حس خشم و تنفر دارند و زمانی که با یکدیگر روبرو می شوند، از مکانیسم های دفاعی بد استفاده می کنند و سعی می کنند با فحاشی و خشونت کلامی احساساتشان را بروز دهند.

🔹نداشتن مهارت گفتگو کردن : بعضی از افراد با وجود داشتن سن و سال بالا و بالغ بودن، مهارت گفتگو کردن ندارند یا اگر دارند بسیار کم است. از همین رو وقتی نمی توانند مقصود و منظورشان را به درستی و روشنی بیان کنند، به خشونت کلامی یا فحاشی روی می آورند.

🔹رها شدن از حقارت : در برخی از موارد افراد با اسیب هایی که دارند در موقعیت های مختلف احساس حقارت و بی ارزشی می کنند و برای اینکه این حس را در خودشان از بین ببرند یا به حداقل برسانند دست به خشونت کلامی می زنند. افراد با این کار قصد دارند فرد مقابل را با تحقیر و فحاشی پایین بیاورند تا همتراز با خودشان شود تا با این روش مقداری از شدت احساس ناخوشایندشان بکاهند.

🔹استفاده از خشونت کلامی به عنوان راه حل : برخی از افراد در کودکی به گونه ای آموزش دیده اند که فحاشی کردن را به عنوان راه حلی برای گذر از چالش ها بدانند، با استفاده از آن بتوانند به هدف خود برسند و چیزی را که می خواهند بدست بیاورند.

🔹فحاشی کردن، راهی برای فرار از شرایط : گاهی شرایطی به وجود می آید که افراد از فحاشی و خشونت کلامی برای جلوگیری از فضا و شرایطی که راضی به قرار گرفتن در آن نیستند، استفاده می کنند. برای مثال زمانی که می خواهند از بحث درباره موضوعی خاص با فردی دیگر فرار کنند، تنها سلاحشان را استفاده از خشونت کلامی و فحاشی کردن می دانند و از آن استفاده می کنند.

◾نمونه هایی از خشونت کلامی و بد دهنی

🔸اذیت کردن و شوخی : این روش یکی از رایج ترین موارد به کار بردن آزار کلامی وبد دهنی است؛ به عنوان مثال یک توهین را در غالب کلمات پر زرق و برق و زیبا به کار بردن وبا استفاده از یک لحن زیبا مثلا” : من عاشق هیکل وصورت چاقتم، این زیبا ترین جذابیتیه که تو داری” این گفته در ابتدا یک کلام محبت آمیز یا شوخی میباشد، اما در اصل یک توهین به شمار می آید.

🔸بی اهمیتی : به عنوان مثال شما با خستگی از سر کار به خانه باز میگردید و انتظار یک پذیرایی صمیمانه را دارید، اما کسی نیست که گوشی برای شنیدن حرف های شما داشته باشد و با بی اهمیتی از کنار شما خواهند گذشت.

🔸مرتب جابجا شدن : به عنوان مثال شما در حال حرف زدن درباره موضوع مورد نظر خود هستید که ناگهان فرد مقابل موضوع را به سمت دیگری که مد نظر خودش است سوق می دهد و قدرت را از شما برای بیان موضوع مورد نظرتان سلب خواهد کرد.

🔸قضاوت و انتقاد: اگر همیشه بر گفته های خود تاکید داشته باشید و یا اینکه همیشه دیگران را نفی کنید نیز نوعی آزار کلامی و بد دهنی به شمار می آید. به عنوان مثال شما کاری را به خوبی انجام دادید و انتظار دارید تا دیگران از شما تقدیر کنند، مثلا تمیز کردن خانه، بعد فرد بد دهن به محض وارد شدن به دنبال یافتن ایراد کار شماست، هرچند این ایراد بسیار ناچیز باشد! اینجاست که وی شروع به انتقاد می کند تا با کاهش اعتماد به نفس شما خود را برتر نشان داده و کنترل شما را بدست گیرد.

🔸تحقیر کردن : تحقیر کردن همیشه آثار مخربی را در فرد به دنبال خواهند داشت. افراد می توانند به روش های مختلفی شما را تحقیر کنند، به عنوان مثال این گفته “تو باید خدا رو شکر کنی که کسی مثل من رو نصیب تو کرد” این یک عبارت تحقیر آمیز است و این باور را در شما به وجود می آورد که کمتر از لیاقت او هستید!

🔸متهم کردن : متهم کردن یکی دیگر روش های سوء استفاده و تحقیر دیگران است. این افراد همیشه با برچسب زدن یا انداختن تقصیرات خود به گردن دیگران کار های خود را توجیه و خود را تبرعه می کنند.

🔸شست و شوی مغزی : این افراد همیشه با پرسیدن سوالات مختلف شما را با قصد و نیت قبلی به شک وتردید خواهند انداخت تا بتوانند افکار شما را تحت تاثیر قرار دهند و به عبارتی شما را شست و شویی مغزی کنند. اینگونه قادر خواهند بود تا قدرت را بدست بگیرند.

🔸اسم گذاشتن : اسم گذاشتن بر روی دیگران نوعی بد دهنی و یا آزار کلامی به شمار می اید. گذاشتن اسم روی دیگران به هر نحوی زننده است، حتی اگر این صفت در او وجود داشته باشد.

🔸نادیده گرفتن نظرات و تمسخر : از جمله انواع آزار کلامی و بددهنی تمسخر و بی اهمیت شمردن عقاید دیگران است . مثلا وقتی شما دوست دارید غذایی را بخورید، دوستتان شروع به تمسخر شما و غذای مورد علاقه تان می کند. این کار ایده ها و عقاید شما را تحت تاثیر قرار خواهند داد.

🔸فحش دادن : عده ای نیز عادت دارند تا دیگران را با خطاب های بی ادبانه و زشت مورد تکلم قرار دهند، شاید این افراد همیشه از یک عبارت استفاده نکنند اما نفس عمل همان است

🔸یاد آوری اشتباهات شما : اینکه فردی همیشه نقص های دیگری را به رخ او بکشد، مانند اینکه تو خیلی لاغری، خیلی چاقی، سیاهی، تنبلی و … نوعی آزار کلامی است. همه انسان ها نقص دارند ،هیچ انسانی کامل نیست و لازم نیست دائما کسی آن ها را یاد آوری کند.

🔸تهدید کردن : تهدید کردن نوعی آزار کلامی و بد دهنی به شمار می آید. به عنوان مثال اگر این کار را انجام ندهی فلان کار را انجام خواهم داد یا انجام نخواهم داد .

🔸سوء استفاده از زیر دستان : این مورد همیشه همراه با نوعی آزار کلامی صورت می گیرد که دائما از برخی افراد بالادستی اعمال می شود.

◾مهم ترین مقابله با آزار کلامی و بد دهنی
  1. به آنها در رابطه با رفتار توهین آمیزشان هشدار دهید
  2. سعی کنید از آن محل دور شوید
  3. از افراد بد دهن دوری کردن

◾آیا خشونت کلامی و فحاشی را می توان مدیریت کرد؟

این رفتارها در واقع از ما و از درون ما صادر می شوند و ما آن رفتارها را به صورت خوداگاه انتخاب می کنیم. پس افرادی که عادت به فحش دادن وبد دهنی یا حتی خشونت فیزیکی دارند می توانند با اگاهی نسبت به دلایل این عمل یاد بگیرند که خواسته ها، نیازها و ناکامی و محرومیت خودشان را به زبانی زیباتر، سازنده تر و موثرتر بیان کنند. این افراد نیاز دارند که مهارت های گفت و گویی بدون خشونت را یاد بگیرند.

◾چرا بد دهنی رفتاری ناپسند است؟
  1. بد دهانی از اعتبار شما کاسته و شخصیت شما را زیر سوال میبرد.
  2. روابط شما را در همه جا به خطر می اندازد.
  3. در نزد دیگران از احترام کمتری برخوردار خواهید شد
  4. نشان میدهد که شما روی رفتار و هیجانات خود کنترلی ندارید.
  5. در واقع میتواند نشانه عدم خویشتنداری و ضعف شخصیتی وعدم بلوغ هیجانی باشد
  6. نشانه جهل، کم سوادی و انحطاط فرهنگی در جامعه نیز میباشد.
  7. در واقع زبان افراد بی تمدن، نا پخته و بی نزاکت است.
  8. موجب بروز خشونت میشود. و شرایط را بحرانی تر میسازد.
  9. موجب آزار روحی خود و دیگران میشود و یک نوع بی اعتنایی و بی توجهی به حقوق دیگران محسوب میگردد.
  10. سبب فساد و به ابتذال کشیده شدن زبان رسمی میگردد. به گونه ای که واژه های اصیل، رسا و گوش نواز به فراموشی سپرده شده و واژه های رکیک،زشت ،عامیانه و دشنامها جای آنها را پر میکنند.
  11. نمی توان با آن بطور مطلوب ارتباط برقرار کرد. مفهوم و مقصود را آنطور که باید نمیتواند منتقل سازد.
  12. دشنام ها بحثها را به مشاجره و خشونت تبدیل میسازند.
  13. همچنین موضوع آنها را میتوانند تغییر دهند. برای مثال فرض کنید در خلال بحث عوض پاسخ: نه، از نه احمق، استفاده شود. از این لحظه به بعد خواهید دید که دیگر موضوع بحث هر چه که باشد فراموش و به رد و بدل دشنام میان دو فرد بدل میگردد.
  14. الگوی رفتاری نامناسبی برای کودکان میگردد.

 

✴️سخن پایانی

اعتماد به نفس داشته باشید، شجاع باشید و سعی کنید به کسی اجازه ندهید که به شما بددهنی کند . به خانواده خود عشق بورزید، لحظات خوب را به خاطر بسپارید و همه افراد بد دهن را رها کنید. زندگی خیلی زیباست و بدانید همه انسان ها در زندگی خود محرومیت را تجربه می کنند. همه ما انسان ها گاهی دچار ناکامی می شویم. اعم از ناکامی کوچک یا بزرگ ولی این دلیل بر بد بودن و بد دهنی کردن نیست .

 

 

تلگرام
واتساپ
پست الکترونیک
پیمایش به بالا